رکود شدید اقتصاد رژیم صهیونیستی در شرایط جنگی-راهبرد معاصر
گزارش «فارین پالیسی»؛

رکود شدید اقتصاد رژیم صهیونیستی در شرایط جنگی

اقتصاد رژیم صهیونیستی در شرایط جنگی نمی‌تواند برای همیشه دوام بیاورد و فراخواندن نظامیان که بخش عمده آنها از اقشار کارمند هستند، فشارهای اقتصادی جدی به این رژیم وارد کرده است.
تاریخ انتشار: پنجشنبه ۱۸ آبان ۱۴۰۲ - 09 November 2023

رکود شدید اقتصاد رژیم صهیونیستی در شرایط جنگی

 

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ فشارهای اقتصادی ناشی از فراخواندن نظامیان در اسرائیل برای جنگ با حماس در نوار غزه که بخش عمده آنها از اقشار کارمند هستند ابعاد جدی یافته است و ناظران معتقدند، اقتصاد زیر فشار شدید اسرائیل در شرایط جنگی نمی تواند برای همیشه دوام بیاورد. اقتصاد اسرائیل به دلیل جنگ با رکود مواجه شده و وضعیت مشابه روزهای همه‌گیری کروناست. صدها شرکت در معرض ورشکستگی قرار دارند و دولت حمایتی را که وعده داده بود، ارائه نکرده است.


طبق گزارش وزارت اقتصاد اسرائیل، خسارت اقتصادی ناشی از جنگ با حماس در غزه به ۲۰۰ میلیارد شِکِل معادل ۵۱ میلیارد دلار می‌رسد. وزارت کار این رژیم نیز با اعلام بیکاری بیش از ۷۶۰ هزار نفر بر اثر جنگ، خسارت روزانه فضای کسب و کار اسرائیل را ۲۷۶ میلیون دلار اعلام کرد.

ارتش اسرائیل ۳۶ هزار نفر را برای خدمت در نیروهای نظامی فراخواند که عده زیادی از این افراد کارکنان شرکت‌های فناوری اسرائیلی بوده‌اند


از هفتم اکتبر تاکنون بیش از 7 هزار کارگر تایلندی از اسرائیل فرار کرده اند که بخش عمده نیروی کار بخش کشاورزی این رژیم را تشکیل می دادند. مزارع کشاورزی اکنون به داوطلبان دانشگاهی سپرده شده است، آنها تلاش می کنند محصولات کشاورزی را از خطر آفت زدگی نجات دهند و میوه ها را قبل از پوسیدگی برداشت کنند، اما تلاش هایشان ناکام می ماند، زیرا اسرائیل از مدت ها قبل واردات برخی محصولات را آغاز کرده است.


ارتش اسرائیل ۳۶ هزار نفر را برای خدمت در نیروهای نظامی فراخواند که عده زیادی از این افراد کارکنان شرکت‌های فناوری اسرائیلی بوده‌اند. همچنین اقتصاد اسرائیل به‌شدت وابسته به کارکنان فلسطینی است که به‌دلیل جنگ توانایی کار کردن در اسرائیل را از دست داده‌اند.


هرچند اسرائیلی ها در زمینه فناوری های بخش کشاورزی حرفی برای گفتن دارند، اما این بخش اکنون در صدر بخش هایی قرار دارد که بار جنگ طولانی مدت با حماس را متحمل می شود. حوزه های نفت و گاز، گردشگری، مراقبت‌های بهداشتی، خرده‌فروشی و فناوری از دیگر بخش‌هایی هستند که بار سنگین جنگ را متحمل خواهند شد.


بسیاری از خطوط هوایی پروازهای خود را به اسرائیل متوقف کرده اند و این در حالی است که تل آویو درخواست توقف فعالیت یک میدان گازی را برای کاهش خطر حملات هدفمند حماس مطرح کرده است. شِکِل اسرائیل در حال حاضر به پایین ترین ارزش خود در 14 سال گذشته رسیده است و بانک مرکزی اسرائیل پیش بینی رشد اقتصادی در سال جاری را از سه درصد به حدود دو درصد کاهش داده است و صنایع برجسته با اختلال در روند فعالی های خود مواجه شده اند.


اسرائیل با ذخیره ارزی 200 میلیارد دلاری و کمک مالی 14 میلیارد دلاری وارد جنگ شد که بیشتر آن بودجه نظامی اعطایی از سوی ایالات متحده بود. با وجود این، کارشناسان می گویند ادامه درگیری ها میلیاردها دلار هزینه اضافی بر اقتصاد اسرائیل تحمیل خواهد کرد و بهبود شرایط نسبت به گذشته بسیار طولانی تر خواهد بود. هرچند داوطلبان اسرائیلی در داخل و خارج وارد چرخه نیروی کار و کمک های اقتصادی بیشتر شده اند، اما این برای جبران کسری بودجه اقتصادی کافی نیست.


میشل استراوچنسکی، اقتصاددان دانشگاه اورشلیم در این باره گفت، هزینه دو جنگ قبلی (جنگ لبنان در سال 2006 و با حماس در سال 2014) تا 0.5 درصد بر روی تولید ناخالص داخلی هزینه داشت و عمدتاً بر بخش گردشگری تأثیر گذاشت. اما این بار برآوردهای سه ماهه آخر سال جاری حاکی از کاهش 3.5 تا 15 درصدی نسبت به سال گذشته است.

کارشناسان می گویند ادامه درگیری ها میلیاردها دلار هزینه اضافی بر اقتصاد اسرائیل تحمیل خواهد کرد و بهبود شرایط نسبت به گذشته بسیار طولانی تر خواهد بود


بسیاری از شهرها خالی از سکنه و کسب و کارها تعطیل شده اند، زیرا 250 هزار شهرک نشین محل سکونت خود را ترک کرده اند. به‌دلیل وضعیت امنیتی شکل‌گرفته عده زیادی از فروشگاه‌ها و مراکز فروش در اسرائیل خالی شده‌اند، مردم نیز علاقه‌ای به خروج از خانه ندارند و این موضوع باعث کاهش مصرف خواهد شد.

 


علاوه بر این، فراخوان 360 هزار نیروی ذخیره که در مشاغل مختلف در زمان صلح کار می کردند، شرکت ها را زیر فشار قرار داده و ادامه فعالیتشان را به عنوان مشاغل سودآور با مخاطره مواجه کرده است.


گردشگری، بخشی که سه درصد تولید ناخالص داخلی اسرائیل را تشکیل می دهد و به طور غیرمستقیم 6 درصد از کل مشاغل را ایجاد می کند، ضربه مهلکی متحمل شده است. این عوامل در کنار هزینه‌های بالا برای تأمین مالی جنگ نشان می‌دهد تشدید و ادامه جنگ، اقتصاد اسرائیل را زیر فشار قرار می‌دهد.

 

ارسال نظر
پربیننده ترین اخبار
«راهبرد معاصر» گزارش می‌دهد؛ / ۲ روز پیش

پیامدهای حمله جسورانه یمن به ناو آمریکایی

گزارش مرکز مطالعاتی «ریسپانسیبل استیت کرفت»؛ / ۲ روز پیش

نقشه صهیونیسم برای پاکسازی قومی غزه

«راهبرد معاصر» گزارش می‌دهد؛ / ۲ روز پیش

تقابل چین-آمریکا در دولت دوم ترامپ

گزارش «القدس العربی»؛ / ۱ روز پیش

جهان نگران تصمیمات خلق الساعه ترامپ

یادداشت اختصاصی حنیف غفاری، کارشناس مسائل بین‌الملل؛ / ۱ روز پیش

حزب دموکرات به صحنه سیاسی آمریکا بازمی گردد؟